VDH - Vraťme Děti do HRY Logo

Vymazlený halloweenský kostým za 77 Kč

Říjen 2018

Doma vyrobený kostým je originální a lepší :)

Cena:

Odkaz: 

Loni to byla rychlovka na poslední chvíli, takže pokud jste v časovém presu, koukněte rovnou na článek Halloweenské kostýmy za 15 minut.

Letos jsem si dala víc záležet a konečně vyzkoušela techniku kašírování, díky které se dají vyrobit ze starého papíru prostorové objekty. Já jsem se vrhla na výrobu čarodějovy helmy. A aby nás ten americký svátek nepohltil úplně, vybrala jsem si jednoho z našich slavných čarodějů – Viga z Arabely.

Helma

Je časově nejnáročnější, ale hlavně v tom, že jednotlivé fáze musí zasychat, takže celkově jsem na ni potřebovala asi 4 dny.

1. Připravte si nafukovací balonek, který nafoukněte do velikosti hlavy dítěte. Na balonek si fixou načrtněte obrys požadovaného tvaru helmy a „posaďte“ ho na misku částí, kterou nebudete oblepovat.

2. Ze starých letáků si natrhejte úzké proužky (cca 2 cm široké a 10 – 15 cm dlouhé). Na helmu jsem spotřebovala asi jeden Lidl leták.

3. V míse smíchejte vodu a hladkou mouku v poměru 1:1 a dobře promíchejte. Konzistence by měla být asi jako těsto na palačinky. Já jsem si domíchávala na jednotlivé vrstvy směs postupně, aby mi tolik nezatuhla. Rozdělala jsem si množství mouky o velikosti poloviny dětského hrnečku.

4. Proužky papíru máčejte ve směsi mouky s vodou a nanášejte na balonek. Pokud nanášíte na jiný povrch, můžete jej nejprve lehce potřít jedlým olejem, aby výsledný produkt šel dobře oddělit. U balonku to není nutné. Proužky nanášejte cik-cak,aby byla struktura co nejpevnější.

5. Ideální je po dvou vrstvách přetřít štětečkem směsí a nechat zatuhnout cca 4 hodiny a až pak nanášet další vrstvu. Vigovu helmičku jsem dělala na 4 přestávky.

6. Po zaschnutí všech vrstev vyfoukněte balonek, vyzkoušejte dítěti na hlavu a případně nůžkami upravte do požadovaného tvaru.

7. Nabarvěte a vydekorujte helmu. Pro větší trvanlivost jsem helmu ještě přestříkala bezbarvým lakem.

Pokud máte rádi video návody, stačí v youtube zadat heslo „paper mache“ a nabídne se vám hromada ukázek.

8. Knír jez chlupatého drátku a je přidělán tavnou pistolí. 

Netopýr

Pomocí vázacího drátku a odstřižku černé podšívky jsem myši z IKEA ušila křídla a drátkem připevnila na helmu.

Plášť

Na kostýmy se vyplatí kouknout do starých domácích zásob nebo do výprodejového koše v sekáči. Pořídila jsem černou sukni, kterou jsem jen rozpárala ve švu a přišila poutko a knoflík. 

Kouzelný prsten

Ozdobný stříbrný drátek jsem několikrát omotala kolem prstu a nahoře vytvořila plošku, na kterou jsem tavnou pistolí nalepila napřed plastové kytičky a pak skleněný dekorační kamínek. 

Rozpočet

Plášť – 45 Kč (40Kč sukně ze sekáče + 5 Kč ozdobný knoflík)

Helma – 10 Kč (2Kč balonek, 2 Kč mouka, 3 Kč akrylky + lak, 3 Kč chlupatý drátek na knír)

Netopýr – 20 Kč (19 Kč myš z IKEA, 1 Kč drátek, látka z podšívky sukně na plášť)

Prsten – 2 Kč (lepidlo, skleněný kamínek, kytičky z Aliexpressu)

Celkem 77 Kč, 2,5 hodiny práce a obrovské nadšení staršího syna

Halloween není jen o kostýmu, ale hlavně o zábavě, ideálně strašidelné. A co může být lepšího, než pořádná noční bojovka?

Připravila jsem noční bojovkou pro děti v naší partě a vyzkoušela ji na společném víkendu. Měla velký úspěch, a tak ji nabízím dál :). Noční bojovka Případ ztracených muffinů je oproti klasickým bojovkám vylepšená o příběh, obrázky a úkoly, a tak si ji děti užijí na maximum.

A protože malé děti se většinou bojí hodně a velké se naopak často trošku bojí i rády, připravila jsem dvě verze průvodních pergamenů, díky kterým mohou starší i mladší absolvovat stejnou trasu a zároveň mít bojovku přizpůsobenou „své úrovni“ strachu.

Užijte si to :)

Líbilo se vám? Sdílejte stránky myšáka Bédy :-)

Líbí se vám článek? Sdílejte stránku na Facebooku. Díky!

Líbí se vám projekt Vraťme děti do HRY?  Dejte Like jeho Facebookové stránce a vraťme děti do hry spolu!